duminică, 22 martie 2015

Tarta cu lamaie si zmeura

 Ieri m-am apucat cu mama si buni sa facem curatenia inainte de Pasti, deoarece anul acesta le tinem pe amandoua, si pe cele catolice si cele ortodoxe. Multa lume mi-a spus ca de ce nu fac prajituri de post, sincer sa va spun, eu tin postul catolic si acesta nu are restrictii atat de drastice ca si cel ortodox.
Azi ca invit sa incercati aceasta reteta rapida de tarta. La noi e destul de inorat afara, asa ca am savurat o felie mare de tarta cu lamaie si zmeura cu frisca deasupra si cred ca voi lenevi putin.

Ingrediente blat

200 g faina
120 g unt rece
60 g zahar
1 ou

Crema 

3 galbenusuri
125 g zahar
50 g unt topit
250 ml smantana
4 linguri faina
Coaha si zeama de la o lamaie
150 g zmeura


Framantam untul cu faina, zaharul si oul, pana obtinem un aluat. Dam aluatul la rece pentru jumatate de ora. Ungem tava de tarta cu unt. Luam aluatul, il punem pe masa tapetata cu faina si cu ajutorul unui facalet intindem aluatul, pe care il punem pe urma in tava. Dam tava la cuptotul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru cca 10 minute.
Intre timp mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugam untul topit, smantana, zeama de lamaie, coaja de lamaie si faina. Luam blatul si turnam deasupra crema de lamaie,iar peste punem zmeura. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. 
Scoatem tava si lasam tarta sa se raceasca complet. Se poate servi ca atare sau cu multa frisca deasupra.

Pofta buna!


miercuri, 18 martie 2015

Tort de mere cu nuca si caramel

Am pregatit zilele trecute un tort delicios de mere, nuca, caramel si multa scortisoara. Am facut portie dubla fata de cat scria in retetarul mamei mele, deoarece am asteptat niste persoane dragi in vizita. E un tort simplu si gustos si vi-l recomand cu drag in aceasta zi frumoasa de primavara.


Ingrediente :


  • 6 mere
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 100 g nuca macinata
  • 150 g de gem de caise
  • 1 lingura scortisoara


Pt blat avem nevoie de :


  • 10 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt


Decojim merele, le taiem bucati si le dam la cuptor la 180 de grade Celsius cca 10-15 min. Intre timp topim zaharul impreuna cu untul intr-o craticioara de 3 l (lata) pana se topeste cu totul,peste punem merele , turnam gemul de caise si presaram deasupra scortisoara si nuca.
Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat adaugam faina amestecata cu praful de copt  si amestecam cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn. Turnam compozitia peste mere si dam oala la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru circa 1 ora. Se scoate blatul din oala si se lasa la racit. Eu am lasat blatul peste noapte sa se raceasca.
Se serveste ca atare sau cu frisca deasupra. Pofta buna!


sâmbătă, 14 martie 2015

Tort de morcovi cu lamaie


Azi incep cu o mica povestioara...A fost odata ca niciodata,o fata care si-a luat pentru prima data inima in dinti si si-a creat pentru prima data un blog, pe care sa posteze diferite retete de prajituri, torturi, fursecuri, briose,etc pe care le testeaza, le combina si creeaza acasa. Initial nu a avut foarte multa incredere in sine si nici foarte multe retete, insa incet, incet cu sprijinul prietenilor si a familiei ( cobailor le zic eu) a prins curajul de a incerca de fiecare data cate ceva nou si sa va incante cu ceva homemade, gustos si usor de facut.
 Asta e povestea mea, sunt mandra ca am realizat atat de multe intr-un an, chiar daca am avut zile in care nu aveam chef sa postez sau nu am avut timpul necesar de a pregati ceva din cauza serviciului si a facultatii pe care o urmez inca. Sunt fericita pentru faptul ca le-am demonstrat oarecum persoanelor care ma descurajau incontinuu ca pot si ca sunt in stare sa creez si sa fac ceva nou, gustos si simplu. Ca si orice incepator am avut si eu de asemenenea momente in care nu-mi reuseau perfect retetele pe care le faceam, insa nu m-am dat batuta. Nu am urmat inca cursuri de patiserie,desi m-am gandit la asta deoarece prietena mea ma bate la cap cu asta, insa poate pe viitor cine stie. Tot ceea ce fac, pregatesc din pasiune si din suflet. Azi blogul meu implineste un an si sunt foarte fericita. In cinstea voastra, a cititorilor mei, am pregatit un tort simplu, asa cum v-am obisnuit desigur, imbunatatit insa de anul trecut, de morcovi cu lamaie.


Ingrediente blat
450 g morcovi razuiti
100 g unt moale
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
5 oua
200 g faina
80 g nuca macinata
1 praf de copt
coaja rasa de la o portocala

Ingrediente crema
300 ml lapte
1 plic praf de budinca de lamaie
2 linguri de zahar
300 g unt

Decor
flori si frunze de martipan
fluturi din martipan

Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam treptat cate un ou intreg. Incet punem faina amestecata cu praful de copt, morcovii razuiti amestecati cu coaja rasa de portocale si nuca macinata.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru o ora. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit.
Intre timp preparam budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, dupa ce e gata lasam budinca sa se raceasca. Adaugam treptat untul moale si mixam pana devine ca o crema.
Taiem blatul de morcovi in doua, peste primul blat punem aprox jumatate din crema si cel de-al doilea blat. Invelim tortul cu crema ramasa. Am dat tortul la rece pentru circa o ora ca sa se intareasca crema. Pe urma am decorat cu florile, frunzele si fluturasii de martipan.
L-am servit ca atare.

Si daca tot e sarbatoare...azi am facut si eu poza cu tortul! Va doresc pofta buna!

joi, 12 martie 2015

Briose cu banane, mar si ciocolata

O dimineata buna incepe cu o cafea delicioasa cu mult lapte si scortisoara si o briosa gustoasa.Aseara am pregatit aceste briose delicioase cu banane, mar, ciocolata, ghimbir. Va recomand sa incercati aceasta reteta gustoasa si usoara.

Ingrediente


  • 235 g faina
  • 2 oua
  • 160 g banane
  • 80 g mar ras
  • 150 ml lapte 
  • 1/2 plic praf de copt
  • 60 g zahar
  • 6 linguri ulei
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 lingura ghimbir ras


Pentru inceput pisam bananele si razuim marul , peste care adaugam scortisoara si ghimbirul ras. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat se adauga uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt si amestecul de banane cu mar.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie speciala pt briose si se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pt cca 30-40 de minute pana trece de testul cu scobitoarea
Se scoate tava si lasam briosele la racit. Le-am servit cu frisca si am presarat scortisoara deasupra.
Pofta buna!

miercuri, 11 martie 2015

Tort de lamaie si mac

Stiu ca am mai pregatit ceva asemanator in ultima vreme, insa l-am pregatit putin altfel acest delicios de mac si crema de lamaie, la care am adaugat si  piersicile si a iesit mmm...divin.
L-am pregatit cu multa dragoste unei matusi dragi, care a implinit o frumoasa varsta zilele trecute.

Ingrediente blat


  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 90 g mac
  • 1 praf de copt

Ingrediente crema de lamaie


  • 300 ml lapte
  • 1 plic praf de budinca de lamaie
  • 2 linguri de zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 400 g unt moale 
  • 1 borcan compot de piersici

Decor


  • margarete martipan
  • alte floricele martipan
  • perle aurii din zahar


Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat adaugam faina amestecata cu praful de copt si macul si amestecam cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru  40-45 de minute, dupa care lasam blatul sa se raceasca.
Preparam budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, o luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Adaugam treptat untul moale taiat in bucatele si mixam bine.
Taiem blatul in doua. Peste prima jumatate punem crema de branza, deasupra piersicile taiate si cel de-al doilea blat. Invelim tortul cu crema de lamaie si am decorat cu florile de martipan, perlele. L-am dat la frigider pentru cca 2 ore. Inainte de servire am pus si lumanarile desigur, pentru ca i-am cantat "LA MULTI ANI!". Am servit ca atare. 

duminică, 8 martie 2015

Tort de nuca cu ciocolata si visine

A venit primavara! In sfarsit e vreme frumoasa si se mai insenineaza putin pe afara. Am avut doua saptamani intense, deasupra am si prins raceala asta urata care mi-a slabit putin fortele, insa am mai mesterit cate ceva, doar ca nu am avut puterea necesara si rabdarea sa mai postez .
Azi va prezint un tort delcios de nuca cu ciocolata si visine care l-am pregatit unei prietene dragi, care si-a serbat ziua de nastere...insa dedic acest tort gustos azi tuturor femeilor si mamelor. La multi ani, femei de 8 martie.

Ingrediente blat
100 g unt moale
150 g zahar
4 oua
100 g nuca macinata
250 g faina
1 plic praf de copt
3 linguri de rom
60 ml lapte

Mixam untul cu zaharul, adaugam ouale pe rand si incepem sa adaugam faina amestecata cu praful de copt, nuca, romul si laptele. Compozitia astfel rezultata, o turnam in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru cca 40-45 min pana trece de testul cu scobitoarea. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racit.

Ingrediente crema de ciocolata
300 ml lapte
1 plic praf de budinca de ciocolata
2 linguri de zahar
200 g unt moale
100 g visine din visinata

Decor
napolitane de ciocolata
5 trandafiri din napolitane

Pregatim budinca conform instructiunilor de pe ambalaj si o lasam la racit. Adaugam treptat untul moale si mixam pana devine ca o crema.
Taiem blatul de nuca in doua. Prima jumatate am insiropat-o cu 3 linguri de visinata, am adaugat jumatate din crema si visinele, iar deasupra am pus cel de-al doilea blat.
Am invelit tortul cu crema de ciocolata ramasa si jur imprejur am pus napolitane, am razuit deasupra ciocolata alba si am decorat cu trandafiri din napolitane.
Am dat tortul la rece pentru cca 2 ore si l-am servit ca atare.
Pofta buna!