marți, 30 decembrie 2014

Tort de ciocolata pentru diabetici

Acest tort l-am pregatit special tatalui meu, cu zaharul de mesteacan. Uneori se uita cum pregatesc diferite dulciuri care mai de care si inghite in sec saracul uneori, el neputand manca dulce din cauza diabetului.
Recomand acest tort extraordinar cu ciocolata, visine si afine, care a fost consumat atat de tatal meu, incat si de restul invitatilor, care nu sunt mari iubitori de dulciuri.

Ingrediente blat

5 oua
5 linguri zahar de mesteacan
2 linguri ulei
3 linguri faina
1 lingura cacao
1 lingurita praf de copt


Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat adaugam uleiul si faina amestecata cu praful de copt si cacao si amestecam cu grija cu autorul unei linguri de lemn.
Compozitia o turnam in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru cca 25 de minute, dupa care scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca.

Ingrediente crema

300 ml lapte
1 lingura zahar de mesteacan
1 plic praf de budinca de ciocolata
300 g unt
200 g visine fara samburi
100 g afine

Decor 

perle din zahar
om de zapada din martipan
braduti din vafe
fulgi de cocos

Preparam budinca conform instructiunilor de pe ambalaj si lasam sa se raceasca.
Treptat adaugam untul taiat bucati si mixam pana ii ca o crema. Macinam visinele cu ajutorul robotului de bucatarie.

Luam blatul, il taiem in doua. Peste primul blat intindem aprox jumatate din cantitatea de crema,  visinele macinate si afinele si punem cel de-al doilea blat.
Invelim tortul cu cealalta jumatate de crema, lasand putin si pentru decorare. Crema ramasa o punem intr-un pos si spritam niste forme deasupra tortului.
Am decorat cu perlele, omuletul de zapada si bradutii si stelutele din vafe. Deasupra am presarat niste fulgi de cocos.
Se da tortul la rece pentru cel putin jumatate de ora si se serveste ca atare.

Pofta buna!


Buturuga


Anul Nou se apropie cu pasi repezi si eu nici nu am reusit sa postez toate retele de la Craciun. Sa-mi fie rusine, doar ca daca ar merge netul meu mai bine din cand in cand si nu mi-ar da atatea batai de cap, probabil erau deja toate postate. In fine, am pregatit acest tort pentru seara de Craciun, pentru familie si colindatori si a trecut cel mai repede, deoarece a fost divin.

Ingrediente

5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri faina
2 linguri apa calduta
1 lingurita praf de copt

Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Se adauga treptat apa calduta si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute. Turnam blatul pe o carpa uda, il inrolam si il lasam sa se raceasca.

Ingrediente crema

300 ml lapte
2 linguri zahar
1 plic praf de budinca de ciocolata
300 g unt
coaja rasa de la o portocala
1 lingurita esenta de portocale

Decor

fondant verde
perle rosii din zahar

Preparam budinca conform instructiunilor de pe ambalaj intr-o craticioara. Dam craticioara deoparte. lasam sa se raceasca si amestecam incontinuu ca sa nu se faca cocoloase.
Adaugam treptat untul taiat bucatele, coaja de portocala si esenta de portocala si mixam bine pana devine ca o crema.
Luam blatul, intindem deasupra crema si inrolam cu grija. Taiem o bucata din rulada, o punem langa si invelim toata rulada cu crema. Cu ajutorul unui "piaptan" trasam niste linii.
Din martipan verde am facut niste frunze, cu care am decorat in final buturuga.
Langa fiecare frunza am presarat niste bilute rosii.
Se da tortul la rece pentru cel putin o ora si serveste ca atare.
Pofta buna!




Prajituri de Craciun

Anul acesta, eu am fost cea care am pregatit prajiturile mai mult, deoarece mama s-a ocupat de mancare.
Stiind ca va trebui sa plecam chiar dupa Craciun ( am venit la schi) am incercat sa fac prajituri care sa le pot aduce cu mine si care sa nu se strice foarte repede...asa ca am facut prajitura cu nuca si biscuiti, cozonaci, raffaello. Ce este in plus pe platoul meu, este turta dulce, al carei reteta o gasiti aici

Prajitura cu nuca


Incep reteta de prajitura cu nuca care este foarte usor de facut si care a fost delicioasa in aceste zile cu atata mancare grea.

Ingrediente blat

6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
1 plic praf de copt


Mixam ouale intregi cu zaharul pana idi dubleaza volumul. Treptat adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pt cca 25-30 de min.
Scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca.

Ingrediente crema

300 g biscuiti 
100 g zahar
200 g unt
200 ml cafea
159 g nuca macinata
200 g ciocolata neagra 85%

Se mixeaza untul cu zaharul.Macinam biscuitii, turnam deasupra cafeaua si nuca si amestecam bine. Mixam compozitia de unt cu cea de biscuiti pana devine ca o crema.
Topim ciocolata pe baie de aburi.
Luam blatul racit, intindem deasupra crema de nuca si turnam ciocolata peste.
Dam la frigider pt cca o ora. Se serveste ca atare.

Bulgarasi de zapada (Raffaello)


Am facut aceste bilute prima data cand eram studenta in Cluj, deoarece mergeau rapid si erau nemaipomenit de bune

Ingrediente

380 g lapte praf
300 g unt rece
100 g zahar pudra
1/2 borcan visine din visinata
100 g nuca de cocos

Framantam un aluat din laptele praf, zaharul si untul rece taiat bucatele.
Formam cate o biluta, o presam putin, la mijloc punem cate o visina si il nivelam. Dam bulgarasul prin cocos si gata. Dam bulgarii la rece pt cel putin jumatate de ora.

Cozonac cu nuca


Acesti cozonaci i-am facut in doua variante: cu zahar de mesteacan  pt diabetici si cu miere.

Ingrediente aluat pt o portie ( 3 buc )

150 ml lapte
10 g drojdie
50 g zahar pudra
1 galbenus de ou + 1 ou pt uns deasupra
500g faina
200 g unt rece

Umplutura

150 ml lapte
100 g miere
400 g nuca macinata
coaja de la o lamaie
1 lingurita scortisoara


Punem drojdia si zaharul intr-o craticioara. Deasupra turnam incet laptele si amestecam incontinuu ca sa nu ramana cocoloase.
Intr-un vas incepem sa frecam faina cu untul si un strop de sare. Deasupra punem galbenusul de ou si turnam incet compozitia de drojdie. Framantam ussor din tot un aluat, pe care il dam la rece pentru cca 30 de mnute.
Pregatim intre timp umplutura. Incalzim laptele cu mierea, pe care o turnam deasupra nucii macinate.
Peste mai punem lamaia si scortisoara si amestecam toate ingredientele bine.
Scoatem aluatul de la rece, o punem pe masa de lucru  tapetata cu faina, o impartim in 3 bucati si intindem prima foaie.Cozonacul rezultat il umplem cu 1/3 din umplutura, il inrolam cu grija si il punem in tava tapetata cu hartie de copt . La fel facem si cu ceilalti doi. La final batem un ou intreg si ungem cozonacii cu acesta.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 35 - 40 de min. Se scoate din cuptor si se lasa cozonacii sa se raceasca.
Se servesc ca atare sau cu un pahar de lapte. Pofta buna!

miercuri, 24 decembrie 2014

Turta dulce

Am inceput de ieri cu pregatirile de Craciun, cu impodobirea bradului, a casei si coacerea turtei dulce si a altor dulciuri diverse, care le voi posta zilele urmatoare.
E vremea colindelor si a bucuriei cand Minunea Nasterii Mantuitorului cuprinde sufletele si innobileaza.
Va doresc un Craciun ca povesti cu multa caldura in suflet, voie buna si un brad plin de cadouri.
Sarbatori Fericite!


Ingrediente
340 g faina
120 g unt rece
200 g miere
2 galbenusuri
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
2 lingurite amestec condimente pentru turta dulce


Framantam un aluat din faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu si condimentele, untul rece, mierea, galbenusurile, din care va rezulta un aluat lipicios pe care il dam peste noapte la rece.
A doua zi, luam aluatul si il punem pe masa tapetata cu faina, mai framantam putin, intindem o foaie de circa 5 mm, dupa care taiem cu formele dorite.
Punem prajiturelele pe tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 12-15 min.
Se servesc alaturi de un pahar cu lapte sau o ceasca cu cafea.
Pofta buna!


joi, 18 decembrie 2014

Briose de Craciun


Saptamana aceasta briosele au mers cel mai repede, deoarece sunt intre lucru, curatenie si bucatarie.
Dar va recomand sincer aceasta reteta delicioasa de briose cu gust de turta dulce, care pe langa faptul ca va fi indragit de cei mici, dar si de cei mari, se prepara foarte rapid.

Ingrediente


  • 300 g faina
  • 50 g nuca macinata
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita amestec condimente pt turta dulce
  • 150 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 150 ml chefir/iaurt
  • 2 oua

Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat se adauga uleiul, chefirul, faina amestecata cu praful de copt si amestecul pentru turta dulce, laptele si nuca macinata si se mixeaza bine.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie speciala pt briose si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pt cca 25 de minute.
Se scoate tava si lasam briosele la racit.
Se servesc ca atare sau cu un pahar de lapte.

Sa va fie de bine!




miercuri, 17 decembrie 2014

Cupcakes cu cocos si ciocolata

Ho ho ho se aproprie Craciunu cu pasi repezi....si cu cat se aproprie sarbatorile de iarna cu atat am mai mult de lucru, insa mai reusesc sa fac putin cat de putin prin bucatarie.cu toata oboseala acumulata.

Ingrediente briose


  • 120 g unt
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 100 g cocos
  • 1 plic praf de copt
  • 150 ml lapte

Ingrediente crema


  • 300 ml lapte
  • 1 plic praf de budinca de ciocolata
  • 2 linguri de zahar
  • 300 g unt moale

Decor 


  • Fulgi de zapada
  • Stelute
  • Perle


Mixam untul cu zaharul pana devine ca o crema. Treptat adaugam ouale intregi, faina amestecata cu praful de copt, laptele si fulgii de cocos si mixam bine.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie speciala pt briose si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru cca 20-25 de minute, dupa care scoatem tava si lasam briosele sa se raceasca.

Intre timp preparam crema. Preparam budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, luam craticioara de pe foc si lasam budinca sa se raceasca.
Adaugam treptat untul moale taiat bucatele si mixam bine pana devine ca o crema.
Luam briosele, punem crema intr-un pos si o spritam pe fiecare briosa in parte.
Am decorat briosele cu stelute,fulgi de zapada din bomboane si cu stelute din ciocolata alba.
Se da la rece pentru jumatate de ira si se serveste ca atare.

Pofta buna!


joi, 11 decembrie 2014

Tort cu prune deshidrate si ghimbir


Dragii mei am revenit dupa vreo 2 saptamani lungi, cu o reteta delicioasa si usoara de tort simplu cu prune uscate, scortisoara, nuca si ghimbir. Am avut niste zile pline de munca, am reusit sa mesteresc prin bucatarie, insa nu am avut timp sa si postez. Aceasta prajitura este una  extrem de gustoasa, care o puteti pregati celor dragi in aceasta perioada sau de Craciun.

Ingrediente


  • 3 oua
  • 50 unt
  • 150 g miere
  • 250 g faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100 ml lapte
  • 200 g prune deshidratate
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 lingurite nuca macinata
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 2 linguri gem de caise
  • 300 g fondant alb
  • stelute din vafe dr. Oetker


Topim untul cu mierea pana se topeste si lasam sa se raceasca. Taiem prunele deshidratate in bucati mici.
Mixam ouale intregi pana isi dubleaza volumul. Adaugam treptat compozitia cu untul topit si mierea, faina amestecata cu praful de copt, scortisoara, nuca macinata, ghimbirul, turnam laptele si mixam bine toate ingredientele.
Turnam compozitia intr-o tava (mica cu diametrul de 18 ) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru circa 45 de minute pana trece de testul cu scobitoarea.
Scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca.
Punem cele 2 linguri de gem intr-o craticioara si il incalzim. Intre timp luam fondantul, il lucram si il intindem pe masa de lucru.
Ungem blatul cu gemul si punem deasupra fondantul intins.
Am decorat cu stelute din vafe de la dr. Oetker.
Se serveste ca atare.

Pofta buna!